Промяната на националния празник може да предизвика разединителни линии в обществото, смята писателят

„Една нация има нужда от традиции. Традицията да честваме 3 март съществува. Ако този празник се обезличи или бъде усмъртен, може би мнозина в България ще бъдат потресени. Хубаво е в един народ да има обединение, поне около представянето на националния празник. Ако го сменим с 24 май или с 22 септември, може да се получат разединителни линии в обществото”. Това каза писателят и публицист Андрей Захариев в ефира на предаването „Събуди се” навръх националния ни празник – Трети март.

Хиляди се събраха на Шипка за националния празник

Относно разделянето на българите на русофили и русофоби, той каза, че според него никой в България не мрази Русия. „Има несъгласие в голяма част от българското общество с делата на днешна Русия. Аз обичам Русия, но съм против политиката на Путин”, каза Захариев.  

„24 май може да бъде по-силен идентификационен знак, но да не забравяме, че Кирил и Методий първо отиват в Моравия. Ние малко си присвояваме тяхното дело. Ако искаме, може да честваме Деня на Св. Климент Охридски – най-вероятно това е истинският създател на кирилицата”, допълни писателят.

ВСИЧКО ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА 3 МАРТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase