Кметът Ерол Мюмюн продължи традицията на предшественика си

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн продължи близо 20-годишната традиция на своя предшественик доц. Хасан Азис на третомартенското кафе между кмет, поп и мюфтия. Той надгради традицията и към тях се присъедини и представител на държавната власт, в лицето на областния управител.

Сядайки заедно на една маса навръх Националния празник на Република България, представителите на местната власт и религиозните общности в продължение на години отправяха послание за мир и добруване, показвайки как в Кърджали различните етноси и религии живеят в сговор.

Днес своето първо третомартенско кафе изпиха кметът Ерол Мюмюн, областният управител Никола Чанев, районният мюфтия Басри Еминефенди, енорийският свещеник отец Петър Гарена.

Андрей Захариев: Нацията има нужда от традиции

„Мисля, че ние като местна власт, като представители на държавата и на религиите ясно показваме Кърджали по каква линия е вървял и по каква ще върви. Кърджали отдавна се е превърнал в модел на толерантността, в модел на заедността и приятелството, без да се разделяме по религия, по етност, по националност“, каза пред журналисти по време на третомартенското кафе кметът Ерол Мюмюн. Той коментира, че форматът на кафето се разширява с присъствието на областния управител в израз на това, че родопският град е символ на единството. „Мястото му е на тази маса, защото когато стане дума за добруването, за благото на гражданите, ние нямаме право да се делим на държава, на община, на каквото и да е било“, каза още кметът. Той благодари на Никола Чанев, че е приел поканата и разчете жеста като показател, че когато става въпрос за благото на жителите на общината има единомислие сред институциите.

„Когато днес идвах насам в главата ми съвсем спонтанно възникна една древна поговорка – че човешката душа няма нужда от чай и от кафе, тя има нужда от хубава приказка и от диалог“, каза на свой ред областният управител Никола Чанев. Той благодари на кмета за това, че традицията за пиене на третомартенско кафе Ерол Мюмюн е превърнал в начало на диалог, започнал преди няколко месеца между двамата, и който има вярата, че ще продължи в името на жителите в региона.

Отец Петър Гарена коментира, че още вчера е пил кафе с мюфтията, защото двамата представители на религиите не са били сигурни дали традицията с дълбок смисъл ще продължи. „Сега вече сме спокойни и казваме и на хората да са спокойни, заедно с мюфтията и виждаме, че нещата продължават, нищо не се руши, а дай Боже да се надгради“, каза още попът. А мюфтията допълни, че кафето е важно, защото дава знак за единство, въпреки различията. 

ВСИЧКО ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА 3 МАРТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Валентина Стоева