„Не цялото прaвосъдие е замесено в мрежи от влияния”, смята съдията

Парламентарната комисия не може да замести Прокуратурата, но пък нейното разследване може да освети фактите и да ги поднесе на обществото. Това може да помогне на парламента за бъдещо законодателство, заяви в ефира на „На фокус” заместникът на председателя на ВКС Лада Паунова, която ще гледа делата срещу обвинител номер едно. 

„Не цялото прaвосъдие е замесено в мрежи от влияния”, обясни Лада Паунова. 

Сигналите за извършени престъпления от главния прокурор или негов заместник до момента са 65, поясни съдията. По отношение на механизма за разследване, Паунова твърди, че в закона има много норми, които налагат тълкуване. Според нея дали е ефективен, или не, не може да се установи от неговите рeзултати.

Росен Йорданов: Съдебната система е много пропусклива към хора като Пепи Еврото и Нотариуса

По отношение на първия сигнал срещу Борислав Сарафов тя каза, че не може да коментира взаимоотношенията в Прокуратурата. „Всичко, което се отнася за заплахи срещу съдии, трябва да бъде разследвано от прокуратурата", допълни Лада Паунова.

Относно флашките от претърсванията покрай Пепи Еврото заместникът на председателя на ВКС обясни, че по механизма за разследване се изпращат сигнали, а не преписки или флашки.

„Не мога да ги погледна, те са пакетирани. Върнах ги, защото наблюдаващият прокурор ме сезира, че те са необходими за разследването", каза съдия Паунова. И поясни, че по закон е задължена да ги върне и копие не може да се направи.  

Червения пират в съда: Намерих иззетите от мен телефони в кошче за рециклиране

По отношение на Червения пират тя заяви, че не разполага с информация, но в компетентността на органите е да разследват заплахи срещу съдии.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase