Заради топлата зима брачният сезон при глухарите започна по-рано

Започна брачният сезон при глухарите - едни от най-потайните представители на птичия свят. В ранните часове в Родопите вече може да се чуе песента на мъжкарите, която много наподобява почукване, което се разнася на далече.

За пръв път от 15 години: Забелязаха рядко американско фламинго в Тексас (ВИДЕО)

„Вероятно по-ранното начало на този брачен период се дължи на топлата зима”, коментира директорът на ЮЦДП-Смолян инж. Здравко Бакалов. Именно в Родопите вече са заснети първите за годината кадри на този особен период в живота на глухарите.

По време на пролетното ухажване мъжките глухари се настаняват в короната на някое дърво и започват да „токуват” в часовете преди изгрева. Брачният зов при птиците се нарича „токуване” и е характерен звук, който прилича на почукване. При тихо време може да се чуе на 200-300 метра.

Черен щъркел гнезди край язовир "Копринка" (СНИМКИ)

Глухарите са популярни като изключително потайни птици. Малцина имат шанс да ги срещнат в дивата природа. Дължат името си на момента, когато „токуват”. В тези секунди за кратко мъжката птица не чува нищо от околната среда. Защитени са като застрашен от изчезване вид в Червената книга на България. Живеят в стари иглолистни гори и обикновено са индикатор за това, че гората е запазена в естествения си вид. У нас Родопите имат най-голям запас от глухари и по тази причина специалистите в горските стопанства ограничават всички свои дейности около „токовищата” - местата, където глухарите се ухажват.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.