"ЕС създава Агенция за борбата с прането на пари и финансирането на тероризма", подчерта евродепутатът от ЕНП

"Агенцията на Европейския съюз за борба с прането на пари е абсолютно нова структура. Тя беше създадена с пакета за борба с прането на пари и финансирането на тероризма. Аз съм и докладчик от страна на Европейския парламент по създаването на новата Европейска агенция за борба с прането на пари. Тя трябва да се справи с недостатъците в борбата с прането на пари, които са явни в Европейския съюз. Само 1% от изпраните пари се залавят в момента. А говорим за стотици милиарди евро изпрани за година. Така че тази нова структура беше нужна. Тя ще има много широки функции и ще координира борбата с прането на пари в целия Европейски съюз, защото в момента нямахме такъв координационен орган". Това коментира в предаваенто "РеВизия" по NOVA News евродепутатът от ЕНП Емил Радев, обяснявайки функциите на новосъздадената агенция на Европейския съюз за борба с прането на пари.

По думите му до момента звената за финансово разузнаване на всяка една държава членка са се борили по отделно с прането на пари. "Те обаче малко трудно си взаимодействат помежду си. А виждаме, че това престъпление е естествено продължение на корупционни престъпления, икономически престъпления, данъчни престъпления. Всички те станаха трансгранични. Обикновено са замесени три, четири и повече държави членки. Затова е необходимо борбата с прането на пари да се координира на европейско ниво", посочи евродепутатът. 

Той подчерта, че тази агенция е създадена с регламент на ЕС. "Така че - европейското законодателство ще има пряко действие и в националното право. Агенцията ще има много широки правомощия. Например, тя ще може да поеме и ще поеме пряк надзор над 40 банкови институции в целия Европейски съюз. Говорим за най-големите банки, които имат дейност в над 6 държави членки и имат много голям оборот", обясни Радев. 

Европол задържа 18 души при операция срещу мрежа за пране на пари в три държави

Новата агенция ще има правомощия освен във финансовия и в нефинансовия сектор. "Тя ще наблюдава спазването на целевите финансови санкции, които Европейския съюз налага. Това е нова функция. Ще координира и звената за финансово разузнаване - така че ще има пълен надзор над прането на пари и борбата с финансирането на тероризма на европейско ниво. Вече ще има ясна координация и правила за всички държави членки", подчерта евродепутатът. 

Според него в ЕС процентът на прането на пари е огромен. "Примерно от едни 120 милиарда евро годишно изпрани пари - успяваме да заловим и разкрием 21%. Което е много малко. А знаем, че когато престъпността генерира финансови средства, обикновено тя ги използва за финансиране на нова престъпна дейсност. И колкото по-бързо успеем да ударим финансовите потоци, които отиват към престъпниците, толкова по-бързо ще се справим и със самата престъпност. Особено с организираната престъпност. Така че - този нов орган е особено необходим", категоричен е Радев. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase