Потребителските разходи, които са основен двигател на икономическия растеж, бяха ревизирани във възходяща посока

Икономиката на САЩ нараства с 3,2% през последното тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на предходната година и след солидна експанзия с 4,9% през предходното тримесечие. Това сочат данни на Бюрото за икономически анализи към Департамента по търговия.

Потребителските разходи, които са основен двигател на икономическия растеж, бяха ревизирани във възходяща посока до повишение през четвъртото тримесечие на миналата година с 3,0% при предишна оценка за нарастване с 2,8%. Тази възходяща ревизия се дължи най-вече на по-добри нарастване на разходите за услуги (повишение с 2,8% при предишна оценка за растеж с 2,4%).

Кристалина Георгиева предупреди за спад на глобалния БВП със 7%

В същото време обаче частните бизнес запаси отнеха 0,27 процентни пункта от икономическия растеж при предишна оценка за добавени 0,07 пункта. Държавните разходи пък нараснаха по-сериозно (с 4,2% при 3,3% предишна оценка). Нежилищните инвестиции също се повишиха (с 2,4% спрямо 1,9% първа оценка), както и инвестициите в инфраструктура (със 7,5% вместо с 3,2%), а тези в оборудване отбелязаха спад с 1% при предишна оценка за нарастване с 1%. Жилищните инвестиции се повишиха с 2,9% при първа оценка за растеж с 1,1%.

Износът през последното тримесечие на 2023 г. нарасна с 6,4% (при предишна оценка за повишение с 6,3%), докато вносът се увеличи с 2,7% (под предишна оценка за 1,9%). За цялата 2023 г. икономиката на САЩ нарасна с 2,5% след повишение с 1,9% през 2022 г.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase