Какво означава това и доколко е опасно за пътната безопасност?

Върховният административен съд забрани поставянето на изкуствени неравности по пътищата, така наречените „легнали полицаи”. По жалби на физически лица магистратите са намерили нарушения при архивирането на документите, с които се издава разрешение за поставянето на ограничителите на скорост.  

След катастрофата с 5-годишно дете: Жители на кв. „Дружба” настояват за камери и легнали полицаи

Според пътния експерт от Велико Търново Илко Цветков трябва да се промени наредбата, за да могат да се поставят нови изкуствени неравности. „Досега съществуващите няма да бъдат махани, но се спира поставянето на нови на места, където е необходимо да ги има. Наистина съществуват и такива, които не са по стандарт, по-високи са, водят до повреди на автомобили. Това обаче е най-сигурният начин за ограничаване на скоростта. След поставянето на „легнали полицаи” драстично намалява възможността за пътни инциденти”, посочи той.

По думите му съдът е забранил поставянето на нови неравности, защото казусът не е пуснат онлайн за обществено мнение. „След промяна в наредбата вероятно те отново ще започнат да бъдат поставяни. Бих посъветвал кметовете да канят автоинструктори на обсъжданията на организацията на движението”, предложи експертът.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase