Зана Аксу разказва пред „Дойче веле” защо е напуснал родината си

Миналата година повече от 60 000 души са пристигнали в Германия от Турция. Обикновено те напускат родната си страна по три причини: икономически трудности, разочарование от политиката на Ердоган или преследвания от режима. Малцина от тях имат право на убежище в Германия и им се разрешава да останат - тези, които успеят да докажат на властите, че действително са политически преследвани.

Преди години кюрдският правозащитник Мухсин Бейдоган и неговият приятел Зана Аксу тръгват по следите на едно подозрение отпреди 30-ина години, свързано с бивше сметище в покрайнините на град Сиирт в Югоизточна Турция.

Вярата в малките населени места: Свещеник пътува по 50 хил. км годишно между 43 села

„Предполагаме, че хора, станали жертва на военните и на полицията, са били погребани там през 90-те години след изтезания. Но за да попречат на разследването, властите са одобрили района за строителство. Строителните компании дори заплашиха мен и Зана", споделя Бейдоган пред „Дойче веле”.

Затова приятелят му Зана Аксу, журналист и правозащитник, бяга в Германия. В Берлин, казва той, хората могат свободно да демонстрират. Полицията ги защитава, а не ги арестува. В родината си Аксу многократно е попадал под ударите на съдебната система. За отказ да служи в армията е осъден на 18 месеца затвор. Малко след това получава и още 12 години затвор - за предполагаемо членство в терористина организация. Той решава да избяга малко преди присъдите да влязат в сила. В Германия е настанен в хотелска стая, която споделя с друг кандидат за убежище.

„Наскоро, при полицейска акция в Турция, ми взеха цялото оборудване - фотоапарат, лаптоп, информационни носители. Не се уплаших от евентуален арест. Но Турция има традиции в политическите убийства и по-скоро се притеснявам, че може да ме сполети нещо такова”, споделя Аксу.

От десетилетия кюрдите в Югоизточна Турция настояват за автономия и равни права за своя език. Обстановката е напрегната. Към насилието се прибавят и икономическите трудности. Кюрдските райони са най-бедният край на южната ни съседка - още една причина за големия брой желаещи да тръгнат към Германия.

Зана Аксу обаче вече знае, че няма да гo посрещнат с отворени обятия. А процедурата за предоставяне на убежище може да продължи години.

Целия репортаж гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase