Сред наградените беше иранската активистка Фариба Балух

С първата дама Джил Байдън и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен като домакини, на церемония в понеделник в Белия дом бяха отличени победителите в Международните награди за кураж на жените за 2024 г., съобщава Voice of America.

Издигането на гласовете на смели жени като тези на тазгодишните отличия е от особено значение, каза първата дама, цитирана от VOA.

„Вашите изключителни прояви на смелост могат да вдъхновят другите да тръгнат по пътя на своите собствени, големи и малки дела. Това е песента на бъдещето, която звучи в нас, така че ние също да можем да говорим и да бъдем търсачи на справедливост и защитници на свободата.“, каза Джил Байдън.

Киев – София – Холивуд: Неочакваното пътуване на украинските бежанци (ВИДЕО)

Сред отличените беше иранската активистка Фариба Балух. Тя беше представена в документален филм на VOA. Тя е член на маргинализираната етническа група балучи и разказа за кризата с човешките права в иранската провинция Систан и Белуджистан.

Отличената от Гамбия Фату Балде говори за собствената си борба за премахване на женското генитално осакатяване. Премахването на гениталното осакатяване на жени до 2030 г. е конкретна цел за устойчиво развитие на ООН. И все пак само през 2024 г. има 4,4 милиона момичета в световен мащаб, изложени на този риск.

Докато 11 жени бяха отличени лично, кубинското правителство попречи на дисидентката Марта Беатрис Роке Кабело да напусне острова, за да получи наградата си. Работата на девет жени от Никарагуа, които бяха част от група политически затворници, освободени миналата година, беше призната задочно и от директора на Белия дом по политическа стратегия и популяризиране Ейми Рийс: „Всички се борят неуморно и с голям личен риск срещу корупцията, репресиите, дискриминацията, тормоза и достойнството“.

Реалност или AI: Нов продукт създава съвършени видеа

По време на престоя си в Съединените щати носителките на награди не само ще участват в политически срещи на високо ниво и публични изказвания, но също така ще пътуват до Лос Анджелис, за да се срещнат и да работят със свои американски колеги, допълва Voice of America.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: vesti.bg/Voice of America