Коментар на политолога Лидия Даскалова

След подадената и гласувана оставка на премиера Николай Денков ротацията във властта беше задвижена. Сега предстоят преговори, консултации при президента и излъчване на нов кабинет.

„Не виждам нещо изненадващо в текущата ситуация. Премиерът Денков каза още преди седмица или две, че ще подаде оставка точно на този ден. Всеки, който следи политическите процеси би трябвало да знае това и да го е очаквал. не би трябвало това да е вълнуваща новина”. Това заяви в предаването „Пресечна точка” юристът и политолог Лидия Даскалова, в отговор на въпроса има ли вероятност преговорният процес да се препъне.

Тя коментира и думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от Букурещ, който каза, че с „това си поведение ни пратиха на президента Радев”. „Такъв тип риторика слушам през последните две години. Видно е, че на политическия терен се разменят достатъчно остри реплики. Въпросът е, че в крайна сметка ние имахме едно правителство, което работи, подаде оставка и се очаква ротация. Тоест всичко минава по заявения сценарий. Опитвам се да се абстрахирам от това, кой какво е казал, защото в българското политическо и обществено пространство се обръща повече внимание на това, какви са чувствата и емоциите на някой, а не на това, каква работа трябва да се свърши и накъде трябва да вървим като държава”, посочи политологът.

Денков: Оставката ми не е политическа игра, а спазване на дадена дума

„Аз гледам на политиката като на нещо, което трябва да е за хората. Ако се направи нещо добро – тогава има спечелили. Ако не вървим на никъде – тогава всички дружно губим. Напоследък и политиците осъзнаха, че това е пътят. Т.е. няма вечни приятели, няма вечни врагове. Има неща, които трябва да се свършат, има работа, и съответно това е пътят. Иначе започваме да буксуваме и като общество, и на политически терен", обясни Даскалова. 

По думите ѝ "трябва да спрем да се плашим от избори. "Важно е да се фокусираме върху това накъде вървим като държава. Както вътрешнополитически, така и външнополитически. Това е голямата картинка. И ми се струва, че по-скоро фокусът и нашите погледи трябва да са насочени натам. И ако бъдем критични, по-скоро трябва да бъдем критични към това каква работа се е свършила и каква не е била свършена", категорична е тя.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase