Новият модел вече се прилага в редица компании по света

Работа четири дни в седмицата срещу пълна заплата. Това звучи привлекателно. Но дали е практично? Проучвания показват, че по-кратката работна седмица прави хората по-щастливи, по-здрави и поне толкова продуктивни. В някои страни този модел на работа съществува от известно време. Сега той се изпробва и в Германия.

Една от фирмите, които го въвежда, е компания за боядисване. Работният ден там започва в 6 ч. сутринта. След инструктаж бояджиите се отправят към строителните обекти. А ръководителят Джесика Хансен се надява, че гъвкавото работно време ще привлече нови работници.

4-дневната работна седмица - успешен експеримент на Острова

„В момента работим от понеделник до четвъртък и на хората много им харесва. Това им осигурява дълъг уикенд. Мнозина казват, че го усещат като мини ваканция. Мярката повиши производителността. Петъците никога не са били наистина продуктивни. Цялото настроение в компанията също се промени към по-добро”, споделя Джесика.

Ползите от 4-дневната работна седмица доказва и британско проучване.

„При нас 39% от участващите служители бяха по-малко стресирани в края на тестовия период. 71% бяха с по-ниски нива на преумора. Тревожността и проблемите със съня са намалели, мерките за психическо и физическо здраве също са се подобрили”, казва Джак Келам от мозъчен тръст „Автономия”.

Сред общо 61 компании, които са взели участие в експеримента, дори се наблюдава увеличаване на производителността. Така че повечето от тях планират да се придържат към намаленото работно време.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase