Възможно е налагане на временни мита от юли

Европейската комисия ще започне митническа регистрация на китайски електрически превозни средства от четвъртък. Това означава, че те може да бъдат засегнати от мита след този момент, ако разследване на Съюза установи, че са получени неправомерни субсидии, предаде „Ройтерс”.

ЕК разследва отпускането на субсидии за китайските електрически превозни средства, за да реши дали да наложи мита, защитавайки производителите от ЕС. Разследването трябва да приключи през ноември, въпреки че ЕС може да наложи временни мита от юли.

Гигафабрики за коли: Европа ще развива ударно производство на електромобили

В документ, публикуван във вторник, ЕК обяви, че има достатъчно доказателства, че китайските електрически превозни средства са били субсидирани и вносът е нараснал с 14% на годишна база, откакто разследването започна през октомври.

Според Комисията европейските производители на автомобили може да понесат щети, които трудно могат да бъдат възстановени, ако китайският внос продължи расте с този ускорен темп, преди разследването да приключи.

Китайската търговска камара в ЕС обяви, че е разочарована от хода и че скокът при вноса отразява нарасналото търсене на електрически автомобили в Европа.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase