Очаква се те да предизвикат транспортен хаос

Стачки, насрочени за четвъртък и петък, в железопътния транспорт и на летищата се очаква да предизвикат транспортен хаос в Германия.

От тази нощ започна протест на машинистите, които настояват за намаляване на работните часове. Недоволството съвпада с протестни действия на наземния персонал на Lufthansa.

Летище Франкфурт ще бъде затворено утре за излитащи полети

Стачката ще наруши плановете за пътуване на хиляди пътници, включително от летище София. От аерогарата информират, че следните полети от и до Франкфурт и Мюнхен на авиокомпания Lufthansa са отменени:

  • 7 март: Всички полети на авиокомпания Lufthansa до и от Франкфурт и Мюнхен
  • 8 март: Всички полети на авиокомпания Lufthansa до и от Франкфурт и Мюнхен
  • 9 март: LH1707, излитащ за Мюнхен в 6:10 ч.

Стачката трябва да продължи 59 часа и ще засегне 200 000 пътници. 

„Напълно съчувстваме на пътниците. Те са силно засегнати. Да, вече няколко пъти. През цялото време искахме да намерим решение на масата за преговори. В края на краищата вече проведохме четири кръга преговори”, заяви Марвин Речински, представител на синдикална организация.

Стачните действия по германските летища трябва да приключат в събота сутрин. Исканията на стачкуващите са за по-високи заплати.

„Не ги разбирам, защото всички искат да работят по-малко и да получават повече пари - в един момент икономиката ще се срине. Ако искате да имате нещо, трябва да работите за него”, категоричен е Уве Сидел, пътник.

Недоволството на пътническия транспорт започна още снощи и ще продължи символично 35 часа. Именно намаляването на работното време на 35 часа при пълна компенсация на заплатата e основната ябълка на раздора. Много малка част от влаковете ще се движат, така че пътниците трябва да са подготвени за транспортни неволи.

„Моите колеги се събират на гарата в Кьолн, а влаковете почти не се движат. Мотивацията е голяма, за да се наложат условията, които ние като синдикат сме обявили пред нашите членове”, подчерта Филип Грамс, локомотивен машинист.

Продължаващите протести на наземния персонал на Lufthansa са коствали на компанията около 100 милиона евро от началото на годината. Много потенциални клиенти на авиокомпанията се въздържат да резервират билети за нейните полети.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase