Различни инициативи за празника ще има в цялата страна

Днес отбелязваме Международния ден на жената. В България той се празнува и като Ден на майката. 

През декември 1977 г. Общото събрание на ООН приема резолюция, с която обявява 8 март за Международен ден на жената. Празнува се в над 30 държави по света като израз на признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Различни инициативи по повод празника ще има в цялата страна. Народният театър обяви, че всеки билет ще е на цена от 8 лв.

8 МАРТ: Отбелязваме Деня на жената с цветя и … суши

Отстъпката важи само днес и е за всички представления от репертоара на театъра в програмата до края на месец март. Кампанията ще бъде активна единствено на двете каси на театъра от 9.30 до 19.30 ч.

В центъра на София ще се състои шествие за правата на жените. То се провежда за осма поредна година, а исканията на демонстрантите включват незабавни мерки срещу социално-икономическата неравнопоставеност, насилието и дискриминацията, основани на пола, в различните сфери на живота. Началният час на шествието е 18 часа пред НДК. По същото време подобна демонстрация ще има и в Пловдив. Събитието започва пред Съдебната палата и ще завърши пред централната поща.

"Мотото на тазгодишното шествие е "Жени, живот, свобода. Сексизмът убива, властта прикрива. Не искаме цветя, искаме права и свобода". Искаме равнопоставеност във всички сфери. Вземането на решения трябва да се взема от всички малцинствени групи. Институционалното насилие да спре", призова една от организаторките Мария Урилска.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase