Предвижда се в градовете с население над 100 хил. души задължително да бъдат въведени зони с ниски емисии

Влизането на стари автомобили в центъра на големите градове ще бъде забранено. Това предвижда проект на изцяло нов Закон за насърчаване на електрическата мобилност, който е подготвен от Министерство на иновациите и предстои да бъде внесен в Министерския съвет през март.

Отпада забраната за влизане на стари коли в центъра на София

Проектозаконът предвижда в градовете с население над 100 000 души задължително да бъдат въведени зони с ниски емисии, на чиято територия е забранено или ограничено влизането на автомобили с екологична категория Евро 3 или по-ниска. 

Според зам.-кмета на Русе в сектор „Транспорт” Димитър Недев информация за точните изисквания по общини все още няма. „Разработваме генерален план за организация на движението. Следва публично обсъждане, а след това да бъде приет и план за града. Залегнали са и сини и зелени зони. Предстои да се разработят районни планове, подготвя се и правилник за методиката на ниски емисии. Ще има признаци, по които да бъдат локализирани старите автомобили", обясни той, като уточни, че действията няма да се случат наведнъж.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase