Повече слънце и температури до 17 градуса в неделя

Предстоящите почивни дни ще са с динамична пролетна облачност, с мъгли в ранните часове, оскъдни превалявания и температури до 16-17 градуса в последния почивен ден.

В ранните часове на съботния ден температурите са около и малко под нулата с предпоставки за слана. В ниските части на страната има и понижена видимост. След вдигането на мъглите над северните, а по-късно и над източните райони ще има повече слънчеви часове. Температури следобед – между 8 и 13 градуса. През втората половина на деня, южно от Стара планина и най-вече в Югозападна България, облаците ще останат плътни с потенциал за незначителни краткотрайни превалявания следобед и вечерта. Сняг – над 1300 метра в Рило-Родопския масив.

В неделя сутринта отново ще има мъгли в котловините, в низините и покрай водоемите. Слънцето ще е по-щедро, макар че в по-късните часове от запад облаците ще се увеличат. Ще е по-топло и сутринта термометрите ще показват от 0 до 3-4 градуса, следобед – между 12 и 17.

Седмицата преди средата на март ще започне с мощни пориви на южен вятър в понеделник. Преносът на топъл средиземноморски въздух ще запази температурите в приятния пролетен диапазон. В същото време обаче ще се повиши концентрацията на сахарски прах в атмосферата - по-осезаемо в Югозападна България.

Ще последва мрачен и дъждовен период – вторник-сряда. Страната ни ще попадне под влияние на студен атмосферен фронт. Валежите ще са преобладаващо от дъжд, тук-там в по-значителни количества с възможна гръмотевична активност. От четвъртък нататък облаците ще се разкъсват по-често и на повече места, а валежите ще са оскъдни. В температурно отношение не се очакват аномалии. С леки колебания дневните температури ще се колебаят между 10 и 15 градуса, 16-17 в обичайно топлите райони.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase