Семейството на 75-годишната жена е сред спасените от България евреи по време на Холокоста

Днес отбелязваме 81 години от спасяването на 50 000 български евреи от германските концлагери. Сред тях е и семейството на баба Шушана. Тя е родена в Израел, но в последните няколко десетилетия прави баници в... Бразилия. Произвежда собствено кисело мляко, прави таратор на бразилците и говори на перфектен български с любов за България, макар и половин век да не е стъпвала у нас.

Розовата баничарница в Сао Пауло отваря врати преди 50 години. Преди Casa Bulgara да заработи през 1975-а, на семейството на Шушана се налага да живeе на три континента, за да избяга от насилието на Холокоста.

Що е то гибаница и как се приготвя

Майката на Шушана – Лина, е родена през 1927 г. във Варна. Няколко години по-късно Тристранният пакт се подчинява на фашисткия режим. Така, само на 15 години, Лина е изнесена насилствено от дома ѝ. Качват я на влак, но по чудо не стига до нацистките лагери.

„Била е изселена в Плевен и след няколко месеца са отишли при нейната баба в Шумен. Българите ни спасиха. Единствената страна в Европа, която спаси всички евреи – насам-натам, с германци, срещу тях. Но ни спасиха”, казва Шушана.

Как се приготвя баница с къпани кори

Спасени, но травмирани до живот, Лина и мъжът ѝ емигрират в Израел. Там се ражда Шушана, но след редица кризи в района семейството отново поема на път. И макар новият дом за тях да е Бразилия, в сърцето им завинаги остава България.

Занаята с приготвяне на баница Шушана наследила от майка си. С времето клиентите в Casa Bulgara се променили, бюреците – също. Но за баниците говори в цяла Бразилия.

Още за интересната история на баба Шушана и фамилията ѝ гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase