За първи път за нея ви разказахме преди 6 години

Преди шест години ви срещнахме с няколко деца – бесарабски българи, които мечтаеха за България и в представите им тя беше приказна страна.

Днес едно от тези момичета вече живее тук. Има ли за нея сблъсък между романтичната представа за прародината и реалността.

„Беше една мечта, просто си я носиш в сърцето и си живееш с мислите, че някой ден ще отидеш там, ще го видиш със своите очи”, казва бесарабската българка Юлиана Барон. 

Бесарабските българи у нас отбелязват празника си (ВИДЕО)

Юлиана Барон започнала да учи български, докато расте. Разказва, че баба ѝ не знаела руски и комуникирала само на български. „Най-забавното е, че когато научих български, тя пак не ме разбираше, защото говореше на старобългарски с диалект”, посочва тя.

Преди шест години бесарабската българка кандидатства в университет в Пловдив. „Според мен този град е правилният да се запознаеш с България и да се влюбиш в нея, ако си творческа личност”, твърди Барон.

Тя разказва, че проблемите на България с корупцията и медицината са идентични с тези на Украйна.

„Буквално на първия ми ден в България научих реплика. Повиках такси от общежитието до Академията и шофьорът каза: „Съсипаха я тази държава”, споделя тя.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase