Само за няколко часа полицията е проверила над 400 души

Повече от 100 души са задържани снощи, след като от полицията обявиха засилено присъствие в центъра на София и районите на бежанските центрове. Вече са установени и четирима от участниците в боя над непълнолетното момче в сряда вечерта. Двама са задържани.

Тази вечер пред сградата на МВР тече протест под надслов „Вън мигрантите от София”. Той е организиран в социалните мрежи, а зад него стоят младежки организации. Участниците категорично не желаят да бъдат свързвани с политически партии и се разграничават от всякакви опити да бъдат въвлечени в подобни разговори. Исканията им са за изключителен строг контрол при допускане на мигранти у нас, както и забрана те свободно да се придвижват в града.

На този фон полицията с поредна спецоперация с цел недопускане отново на случаи на бой между мигранти или между мигранти и български граждани.

Протест пред МВР с искане за строг контрол при допускане на мигранти у нас

Само за няколко часа полицията е проверила над 400 души, обяви пред NOVA заместник-директорът на СДВР Мирослав Данаилов.

„Задържаните са малко над 100. Повечето са профилактирани и са освободени. Има граждани, които носят забранени вещи и предмети”, заяви ст. комисар Мирослав Данаилов, зам.-директор на СДВР.

Причините за ареста на мигранти са нередовни документи, както и притежание на оръжие и наркотици, уточняват униформените.

„Необходимо е Държавната агенция за бежанците да засили контрола върху обектите, за които отговаря, да има ясна представа как се изпълнява протокола там. И хората настанени при тях да не притесняват гражданите и да не отнемат огромен ресурс на СДВР”, заяви ст. комисар Мирослав Данаилов.

„Центровете на Държавна агенция за бежанците съгласно международното, европейското и националното законодателство, са от отворен тип. Те имат съответно зимен и летен дневен режим. Те са свободни от 09:00 до 19:00 часа на територията на София. Те могат да бъдат на територията във всяка една точка, която пожелаят”, обясни Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците.

Три дни след като група мигранти нападна непълнолетно българско момче на бул. „Витоша", от полицията казват, че боят е следствие от предходно познанство и спор за момиче. В ареста са двама души - от Сирия и Египет.

„Двама,  които считаме, че нанасят удари, ще бъдат подведени от прокуратурата под отговорност. Те са все още задържани”, заяви ст. комисар Мирослав Данаилов.

„Нямаме информация участващите в това сбиване да са част от нашите центрове. Това е информацията към момента”, каза Мариана Тошева.

Боят в бежанския център в столичния квартал „Овча купел" също е на лична основа, казват от СДВР. След спор между самите бежанци, конфликтът се пренесъл и на улицата.

„Поглъща ни много ресурс, няма как да позволим хората да се саморазправят по улиците”, коментира старши комисар Данаилов.

16-годишен чужденец, регистриран у нас за кражби и грабежи, е водач на групата мигранти, нападнали и студентите по медицина от пакистански произход в петък вечер.

„Извършителите са установени, но се издирват към момента”, каза ст. Комисар Данаилов.

А от СДВР са категорични - София остава сигурна туристическа дестинация. Хората обаче посрещат противоречиво засилено полицейско присъствие в центъра на града.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase