България отбелязва 81 години от спасяването на евреите

България отбелязва 81 години от спасяването на евреите, живеещи на територията на царството през 40-те години на 20 век. Днес в едно малко ловешко село беше открита улица на името на професор Михаел Бар-Зоар.

Именно в Горско Сливово, Община Летница, е живял изтъкнатият израелски писател, историк и общественик, като малък. По време на Втората световна война професорът и семейството му са били скрити в това населено място и неговата съдба е един от ярките примери за спасяването на българските евреи.

На официалната церемония по откриването на улицата и отдаване на почит пред паметта на жертвите на Холокоста, присъства и президентът Румен Радев. В словото си професор Бар-Зоар, който се завърна в Горско Сливово след десетки години, отчете важната роля на българите при спасяването на около 50 000 негови сънародници.

„ Спасението на българските евреи показва, че добрите българи победиха лошите. И евреите бяха спасени. България показа, че един малък Давид може да победи Голиат. И така всички останахме живи и с един огромен дълг към България”, заяви проф. Михаел Бар-Зоар. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase