Биткойнът поскъпна с цели 160% от октомври 2023 г. насам

Основната криптовалута биткойн за първи път преодоля нивото от 70 000 долара, достигайки нов исторически ценови връх от около 71 300 долара. Драматичното поскъпване на биткойна с почти 160% от октомври 2023 г. насам, от които цели 44% само през февруари и началото на март, бележи рязък контраст с 2022-ра, когато пазарът на цифрови активи беше потопен в 18-месечна „криптозима” с оглед на поредица от корпоративни фалити и скандал на пазара на криптоактиви.

Ръстът се дължи най-вече на нестихващия интерес към спот търгуваните криптопродукти и очакванията лихвените проценти в глобален план да започнат да намаляват. През последните седмици милиарди долари се насочиха към борсово търгуваните фондове като пазарът се стимулира и от очаквания „халвинг” на биткойна през април, както и от ъпгрейда на блокчейн платформата на етереума - втората най-популярна криптовалута след биткойна.

Биткойнът достигна 60 000 долара и се приближи до рекорда си

Одобряването през януари на 11 спот борсово търгувани фондове в биткойни от страна на американската Комисия за борсите и ценните книжа извади криптовалутите от 18-месечно „зазимяване” и ги изстреля във висините. Само през миналата седмица в десетте най-големи спот биткойн фондове са се влели 2,2 милиарда долара, като над 2 милиарда са отишли в iShares Bitcoin Trust на BlackRock.

Оптимизмът около биткойна се предава и на други криптовалути. Така например етерът е поскъпнал с около 60 на сто от началото на годината. Много анализатори обаче продължават да предупреждават, че криптоактивите си остават все така спекулативни и волатилни и дават за пример факта, че след като във вторник биткойнът достигна поредния си рекорд, впоследствие бързо спадна до ниво от 60 000 долара, губейки 10 на сто от цената си.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase