„Дойче веле” със специален репортаж по темата

По случай втората годишнина от началото на войната в Украйна Европейският съюз прие нов пакет от санкции срещу Русия. Целта е да се изпрати сигнал и да се замразят активите на още руски дружества, физически лица и институции. Още преди две години ЕС наложи първите си санкции срещу Москва. Целта беше да се отслаби руската икономика, така че Путин да не може да финансира войната си. Сработи ли този план и какво е състоянието на руската икономика днес?

В момента отбранителната промишленост е най-важният стълб на руската икономика. Благодарение на значително увеличените държавни разходи, тази индустрия представлява 10% от БВП. Други сектори, като например стоманодобивната промишленост, също се възползват от нея.

Зеленски: Настъплението на Русия в Украйна е спряно

След спада през 2022 г. руската икономика вече бележи ръст, сочат данните от Москва. Прогнозите са за растеж и през 2024-та.

Индустриалното производство се развива изненадващо добре, например - в автомобилния сектор. Компонентите все по-често идват от Китай, след като европейците се оттеглиха от Русия. Благодарение на китайския внос, руската икономика се задържа на повърхността.

За да финансира вноса, Москва се нуждае от приходите от износ от продажбата на газ. Те са спадали драстично. Широката забрана на ЕС за внос изглежда е оказала влияние. Привличането на нови клиенти с нови тръбопроводи е само частичен заместител.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase