Това показва проучване

COVID-19 е довел до намаляване на средната продължителност на живота на хората по света с 1,6 години през първите две години на пандемията.  

Според стотици изследователи, които пресяват данни за базирания в САЩ Институт за здравни показатели и оценка (IHME), това е рязък обрат в продължилото десетилетия наред повишаване на средната продължителност на живота в световен мащаб.

"За възрастните хора по света пандемията COVID-19 е имала по-дълбоко въздействие от всяко друго събитие, наблюдавано през последния половин век, включително конфликти и природни бедствия", заяви Остин Шумахер, изследовател от IHME и водещ автор на проучването, публикувано в списание "The Lancet".

През периода 2020-2021 г. средната продължителност на живота е намаляла в 84% от 204-те анализирани държави и територии, което "демонстрира опустошителното потенциално въздействие" на новите вируси, казва той в изявление.

Д-р Николова: Когато сте болни, не пийте антибиотика, който ви е препоръчал съседът

През този период смъртността при хората над 15 години се е увеличила с 22% при мъжете и със 17% при жените, изчисляват изследователите.

Мексико сити, Перу и Боливия са някои от местата, където продължителността на живота е намаляла най-много.

Но в актуализираните оценки на емблематичното изследване на IHME "Глобална тежест на заболяванията" имаше и добри новини. През 2021 г. в сравнение с 2019 г. са починали с половин милион по-малко деца на възраст под пет години, което продължава дългосрочния спад на детската смъртност.

И въпреки неуспехите по време на пандемията, хората все още живеят много по-дълго, отколкото преди. Между 1950 г. и 2021 г. средната продължителност на живота при раждане е нараснала с 23 години - от 49 на 72 години, твърдят изследователите.

Проучването показва също така как населението на много застаряващи и заможни държави е започнало да намалява, докато в по-малко богатите държави броят му продължава да расте.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС