Изпратен е противоминен кораб

Опасна ситуация в близост до плаж "Кабакум" до Варна. Котвена мина беше засечена на около 250 метра от брега. На място веднага е изпратен екипаж на минен ловец "струма" от състава на военноморските сили. 

Плаваща мина е открита в морето срещу плаж "Кабакум" във Варна. Районът е отцепен от МВР.

Турция, Румъния и България ще работят заедно срещу заплахата от плаващи мини в Черно море

Сигналът за мината е подаден около 8:30 тази сутрин. Взривоопасният обект е засечен на 250 метра в морето. Военните ще я изтеглят още по-навътре. Два кораба на Военноморските ни сили участват в обезвреждането на боеприпаса.

"Мината е опозната, "малка котвена" от типа на тези, които се използват във войната в Украйна. Доста време е престояла в морето. Предполагаме, че е поставена някъде отпреди 2 години. Общият брой на потвърдените унищожени мини в Черно море става 15. 5 бяха унищожени от румънските Военноморски сили, 5 от турските и тази е петата за нашите сили", обясни контраадмирал Кирил Михайлов - командир на ВМС.

Руска мина избухна и подпали товарен кораб в Черно море, има ранени 

По-късно от щаба на Военноморските сили съобщиха, че морската мина вече е унищожена навътре в морето от екипаж на минен ловец „Струма“. Военните моряци са класифицирали мината като котвена, тип „Ям“. При унищожаването на мината са спазени стриктно мерките за безопасност.

Екипажът на минния ловец „Струма“ е действал по указания на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Военноморските сили продължават да поддържат готовност за противоминни действия за осигуряване на безопасно корабоплаване в българските морски пространства, увериха от щаба. 

От Министерството на туризма информираха, че обезвреждането на морската мина край плаж „Кабакум“ във Варна не е нанесло щети на плажната ивица. Проверка на дирекция „Контролна и инспекционна дейност“ на Министерството на туризма е обследвала района след обезвреждането.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase