Разговорите започваха с въпросите, които бяха задавани и към партиите от мнозинството

Втори ден на консултациите при президента Румен Радев преди връчването на мандата за правителство. Държавният глава се срещна с представителите на опозицията.

Денят започна с въпросите, които бяха задавани и към партиите от мнозинството. „При неуспех на първи и втори мандат, вие готови ли сте за кабинет, ако ви връча мандата?”, попита президентът. 

„Винаги сме били готови да предложим вариант за управление и винаги сме имали състав на правителство. Друг е въпросът, че няма да срещнем разбиране в този състав на Народното събрание. Този олигархичен модел убива държавата”, посочи лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Затова изходът според тях е само един - избори. „Националният интерес е да има предсрочни избори. Виждаме, че държавата в момента се разделя по един феодален начин. Едните ще вземат главния прокурор, другите - регулаторите. За едните пет министри, за другите - 15 и двама-трима за Делян Пеевски”, поясни той.

„Този начин на говорене е присъщ за парламентарната трибуна. Тук сме в друга институция”, подчерта Радев.

„Възраждане” на консултациите при Радев: Задължително е да има предсрочни избори

„Вие имате също вина за това, че ситуацията в държавата е такава. Защото миналата година желанието ни за референдум за запазване на българския лев беше тежко погазено”, обърна се Костадинов към президента, който му отвърна: „Абсолютно невярно, моля, да се придържате към нормалния тон”.

След консултациите от „Възраждане” поискаха мандатът да бъде връчен в сряда. Остри към управляващите бяха и от БСП. „Вие как преценявате остатъчния политически ресурс на този парламент?”, попита Радев.

ИТН пред Радев: Следим гнусотията, която се случва. Най-добре е да се отиде на избори

„Това правителство и това мнозинство са вредни за държавата. Агонията може да се прекъсне само с избори. Това правителство и мнозинство изпраха мафията и задкулисието и ги узакониха”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

След около час разговори Нинова прогнозира: „Мисля, че отиваме към предсрочни избори, защото не могат да се разберат как да си поделят държавата”, допълни тя.

Последната консултация беше с най-малката политическа сила в 49-ия парламент – „Има такъв народ”. „Виждате ли нова политическа конфигурация?”, беше въпросът на президента.

БСП на консултациите при президента: Корупцията вече се записва в закони

„Да следим преговорите между „несглобкаджийски” партньори е силно казано. Това не са открити и честни преговори, както се заявява от ПП, а задкулисен пазарлък. Самото зачеване на това управление беше порочно. Бяха направени вредни промени в Конституцията. В този парламент няма никакъв смисъл, да се отиде на избори”, допълни председател на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Решението е в широко експертно правителство, смятат от партията.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase