Полицаи казват, че тяхното присъствие със сигурност ще гарантира охрана в пълен обем

Предложените от ГЕРБ и ДПС законови промени, според които МВР ще охранява шестте центъра за мигранти на Държавната агенция за бежанци, може да отнемат години. Това прогнозираха униформени и поясниха, че за да работи такава мярка, ще се наложи да се командироват служителите от други структури на полицията в страната.

В същото време частните фирми, които сега охраняват центровете, казват, че тяхната функция трудно ще бъде поета от полицаи.

Протест "Овча купел - без страх и насилие" е организиран в столицата

Повече от година може да отнеме наемането и обучението на нови 266 полицаи, които да поемат охраната на бежанските центрове, смята председателят на Централен полицейски синдикат Атанас Тафков.

„Най-вероятно ще се получи моментът, както е сега по българо-турската граница в продължение на вече десет години. От територията на цялата страна постоянно се командироват служителите за охраната на границата”, заяви Тафков.

От частната фирма, която охранява бежанския център в столичния квартал „Овча купел”, обясняват, че освен охрана те изпълняват и други функции.

„От доставяне на храна, настаняване на бежанците, дори правим оборки, защото там условията са потресващи. Не мога да си представя униформен служител на МВР да раздава храна и да настанява, което няма да е рентабилно финансово и за държавата”, каза началникът „Сигурност” на фирма за охрана на бежански центрове Стефан Таков.

МС за сбиванията с мигранти в София: Български партии всяват страх и ни отклоняват от европейския път

От формата посочват, че гостът в центъра в „Овча купел” заради когото стана бой, е влязъл или прескачайки оградата, или с чужди документи. „Това са битови инциденти, дребни неща. Както при случилото се в петък, когато до това се стигна заради силна музика. Но всичко това се тушира от охраната, със съдействието на органите на МВР”, допълни Таков.

Полицаи казват, че тяхното присъствие със сигурност ще гарантира охрана в пълен обем, дори преминаването към такъв тип охрана да отнеме време. И дават пример с центровете за нелегални мигранти в Любимец и Бусманци, които МВР пази.

„Извън пропускателния режим се следи и за вътрешния ред, включително и за наличието на всички хора - дали няма такива, които са се отклонили и не са се прибрали”, каза още Тафков.

В центъра на София и днес имаше засилено полицейско присъствие в района на Лъвов мост и улица „Пиротска”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase