Текстът получи одобрението на 464 депутати

Европейският парламент прие днес първия по рода си закон за свободата на медиите, чиято цел е да защитава журналистите, да се бори с политическата намеса в редакционните решения и да увеличи прозрачността на собствеността на медиите, предаде „Франс прес”.

Текстът беше приет от евродепутатите на пленарната сесия на ЕП в Страсбург с 464 гласа „за”, 92 „против” и 65 „въздържал се”. 

ЕС готви нови правила за свободата на медиите и плурализма

Законът ще забрани журналистите да бъдат следени с шпионски софтуер, ще задължи държавите членки да гарантират редакционната независимост на медиите и ще създаде нов орган, който да следи за свободата на пресата на европейско ниво.

„Значението на медийния плурализъм за една функционираща демокрация e изключително голямо”, каза докладчикът Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия) в пленарния дебат. „Свободата на печата е застрашена по целия свят, включително в Европа: убийството в Малта, заплахите за свободата на печата в Унгария и много други примери ясно доказват това. Европейският закон за свободата на медиите е нашият отговор на тази заплаха и крайъгълен камък в европейското законодателство. Този закон оценява и защитава двойната роля на медиите като бизнес и като пазители на демокрацията”, заключи Ферхайен.

„Не беше лесно да се стигне до този момент. Законът имаше много противници, ако не и врагове”, заяви заместник-председателят на Комисията Вера Йоурова, която отговаря за ценностите и прозрачността. Крайнодесните евродепутати обвиниха ЕС, че е превишил правомощията си, като е приел закон по темата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.

Източник: БТА, БГНЕС