Папката ще получи ГЕРБ-СДС

Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство в петък (15 март) в 17 часа. Това обявиха от „Дондуков” 2. Папката ще получи най-голямата формация в 49-ото Народно събрание - ГЕРБ-СДС. 

По Конституция мандатът се връчва на кандидата за министър-председател - в случая това е Мария Габриел. От момента на получаването му тя ще има седем дни да предложи състав на Министерския съвет.

Консултациите при президента: Първите три политически сили искат правителство (ОБЗОР)

В случай че кабинетът, предложен от Габриел, не получи подкрепа в парламента, тогава държавният глава трябва да връчи втория мандат на ПП-ДБ. За това обаче няма конкретен срок. Ако и той бъде неуспешен, се стига до връчване на третата папка на парламентарна група по избор на президента. 

Опозицията на консултациите при Радев: Партиите извън управлението поискаха избори (ОБЗОР)

Припомняме, че след оставката на кабинета „Денков” президентът започна консултации с парламентарно представените партии. Срещите с формациите в Народното събрание приключиха вчера.

На разговорите на „Дондуков” 2 партиите от управляващото мнозинство се обединиха около това, че България трябва да има редовно правителство. От опозицията бяха категорични, че единственото решение са нови избори.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase