Негово Светейшество почина на 78-годишна възраст

Църковните камбани бият траурно в храмовете в цялата страна. България потъна в скръб. Черен флаг беше спуснат над Светия синод и над патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Хиляди миряни запалиха свещ в памет на патриарх Неофит и се помолиха за душата му. Митрополити отслужиха заупокойна молитва за Негово Светейшество.

IN MEMORIAM: Негово Светейшество патриарх Неофит

Покойният патриарх Неофит прекарва 18 години от живота и служението към Бога в Русенската митрополия. Той служи в катедралния храм "Света Троица".

Русенци винаги са го наричали дядо Неофит и ще го запомнят с изключително достолепното му излъчване, с благите и мъдри думи. По негово време започва строежът на повече от 10 храма на територията на Русенската епархия. Първоначално той е Доростоло-Червенски митрополит, а след разделянето на епархията на две, става русенски митрополит.

„Никога не повиши тон на никой от свещениците или пък на служителите в митрополията. Винаги е намирал подход към всеки човек”, каза дългогодишният секретар на патриарха Йордан Александров.

Заупокойна молитва в града беше отслужена и в катедралния храм „Света Троица". Тя беше отслужена от отец Викарий.

След смъртта на патриарх Неофит: Светият синод се събира на извънредно заседание

В Троянския манастир траурното знаме беше спуснато тази нощ - веднага след кончината на патриарха. В тази Света обител той приема монашеството на 30-годишна възраст и е подстриган. Обителта е любимото място за уединение на патриарха. В параклиса на манастира беше отслужена заупокойна литургия.

Митрополит Антоний: Негово Светейшество беше човек на мира

За монасите днешния ден е и тъжен, но и ден за спомени свързани с патриарх Неофит.
"Бях свидетел като митрополит дядо Неофит се наведе пред по-нисък по чин от него и му поиска прошка. И това не съм забелязвал в никой друг", обясни архимандрит Григорий.

Именно тук, в Троянския манастир започва монашеския път на Неофит. И дъжда, и тъжния повод оставиха манастира в днешния ден празен. Но и малкото хора, които дойдоха, бяха с ясна мисъл, свързана с вече покойния патриарх.

Точно в 8 ч. храм-паметникът "Св. Александър Невски" беше огласен от траурни камбани в памет на покойния патриарх Неофит. Във всички църкви в страната вече са спуснати траурни флагове. 

Заупокойна света литургия в Троянския манастир в памет на патриарха

Във Варна започна отслужването на заупокойна молитва. Десетки вярващи посетиха храмовете, за да се помолят. 

Ген. Мутафчийски: България загуби своя духовен водач – смирен и мъдър духовник

Вярващи в Пловдив посещават храмовете в града, за да запалят свещ в памет на Българския патриарх Неофит. Заупокойната литургия започна в 10 ч. Тя беше отслужена от епископ Арсений. 

В словото си към вярващите той заяви, че сега е време да се помолим и да сведем глави пред патриарх Неофит, който остави следа в църковното дело. 

Игуменът на Бачковския манастир силно е запаметил последната си лична среща с патриарх Неофит в края на октомври. Това беше и последната публична поява на Негово Светейшество - посрещането на мощите на Свети Патриарх Евтимий в София, които се съхраняват в Бачковската обител.

Светият синод: Патриарх Неофит почина от многоорганна недостатъчност

В Богословския факултет в София по обяд пристигнаха тленните останки на патриарх Неофит. Първо ще бъде отслужена заупокойна молитва за душата му, а след това ще се четат молитви. 

Повече по темата гледайте във видеата. 

СМЪРТТА НА ПАТРИАРХ НЕОФИТ

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase