Председателят на БЛС настоява да бъде въведена верификация на плащанията в здравеопазването

Каква е сигурността на електронното здравно досие, след като преди дни няколко болници в България са били хакнати. Това се случи независимо, че те са големи и със сигурни защити. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Иван Маджаров, председател на УС на БЛС.

Здравното министерство предлага гражданите да имат достъп до електронното си здравно досие през смартфон или таблет, без да плащат за електронен подпис. Това трябва да стане чрез специално приложение и чрез QR код, който се сканира.

Предвидено е след приемане на промените в Наредбата да бъде създадена възможност българските граждани, които не разполагат с личен КЕП или „мобилен“ КЕП, да получават съдействие за „сдвояване“ на здравните им досиета с мобилните им телефони, от упълномощени служители в Регионалните здравни инспекции, Регионалните здравноосигурителни каси, клоновете на „Информационно обслужване“, които ще генерират отново уникален QR код с оторизирани електронни подписи, допълват оттам.

Ние от БЛС настояваме в процесите на здравеопазването, свързани с отчитане на дейността и настъпващата дигитализация, да приложим двата механизма, които използват широко всички финансови институции. Това е верификация на плащането, както и нотификация, че то се е случило, добави Маджаров.

Лекар: Сигурността на пациентското досие ще под въпрос, ако се въведе достъп от телефона

Според Маджаров преди да се сканира QR кодът в дадения компютър трябва да има  електронен подпис, който да удостоверява кой е поискал кода. „Без подпис електронното приложение няма как да проработи”, добави той.

По думите му за улеснения достъп отново се изисква наличие на електронен подпис, но някой друг с личния си електронен подпис да носи отговорността.

Той уточни, че по този начин сигурността се възлага на човека, който има електронен подпис. „В случая това не е пациентът, а служител или личен лекар.

Според него проблемът с верификацията не е решен.

По отношение на безплатните лекарства за сърдечно съдови заболявания той уточни, че трябва да се стремим на всеки български гражданин да осигурим поне едно хронично лекарство за неговото заболяване. За лечение на сърдечно съдови заболявания вече има по едно безплатно лекарство, което е най-евтиното от съответния вид. Те са малко над 50, стана ясно от думите на Маджаров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase