Те настояват за увеличаване на заплатите

Служители на столичното метро излизат на протест под надслов „За достойнo разпределение на средствата за увеличение на работните заплати в "Метрополитен", съобщиха от КНСБ. Демонстрацията ще се проведе в петък в пространството (тротоара и уличното платно, както и входът на метростанция „Сердика“) пред сградата "Метрополитен" ЕАД“ на ул."Княз Борис І" №121 в София. Протестиращите са в готовност да блокират и двата входа на метростанция "Сердика". 

Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ подкрепя недоволството им, което е продиктувано от опасения, че сключеното на 26 февруари споразумение с кмета на София Васил Терзиев за увеличение на възнагражденията с 15% няма да се изпълни във вида, в който е подписано.  

Как работи парк патрулът, който дебне за нарушители в София (ВИДЕО)

"Опасенията на хората са, че има индикации, споразумението да не бъде изпълнено, така както е написано, а да има разпределение на възнаграждения с цел изравняване, което нито е синдикално, нито е редно, защото противоречи на това, което сме се споразумели", каза Александър Шопов, председател на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ.

Шопов информира, че на 15 март в 11:30 ч. ще се проведе среща на представители на синдикатите и ръководството на дружеството, на която ще се обсъжда въпроса за заплатите на служителите и работниците в "Метрополитен". 

Увеличение на заплатите на служителите в метрото ще има, каза Стоян Братоев, директор на "Метрополитен" ЕАД. Той посочи, че на срещата между кмета на София Васил Терзиев с директорите на транспортните дружества и представителите на синдикатите, която се състоя на 26 февруари в Столичната община, е договорено с 15% увеличение на фонда за заплати в дружеството. Водят се преговори дали увеличението да е с 15% за всички служители и работници или на тези с по-високи заплати то да е по-малко, каза Братоев. "Най-вероятно обаче увеличението ще бъде 15% за всички служители и работници, тъй като трябва да се направи система за заплатите, която не е направена", посочи директорът на транспортното дружество, в което работят около 1800 човека. Братоев увери, че окончателното решение ще се вземе съвместно със синдикатите.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: София Господинова, БТА