„Той остава в паметта ни като пример за изпълнен дълг, за смелост и доблест”, каза зам.-министър Кирил Ценкин

Днес се навършват десет години от смъртта на командоса Емил Шарков, застрелян в Лясковец от барикадиралия се в дома си с незаконно притежавани оръжия Петко Петков. Преди да бъдат поднесени венци и цветя, в памет на Шарков беше отслужено опело от отец Богдан Арабаджиев.

„Няма да забравим достойния човек, оставил следа с решителността и себеотрицанието си. Емил Шарков остава в паметта ни като пример за изпълнен дълг, за смелост и доблест“, каза зам.-вътрешният министър Кирил Ценкин.

Съпругата на убития спецполицай и председател на Фондация „Емил Шарков“ - Милена Шаркова каза, че се надява паметта за командоса да е жива чрез спомена за него. „Делото, което остави Емо след себе си, свети все по-ярко. Надявам се той да бъде пример за всички негови колеги, за младите жители на Лясковец и те да бъдат доблестни момичета и момчета. Искам паметта за Емо да остане винаги жива“, каза тя.

Снимка: Община Лясковец

На поклонението, организирано от Община Лясковец, дойдоха заместник-министърът в силовото министерство Кирил Ценкин, семейството на убития, областният управител Ивайло Здравков, директорът на Областна дирекция на МВР старши комисар Димитър Машов, както и началникът на РУ на МВР - Г. Оряховица – главен инспектор Мариян Лонгинов. Присъстваха и кметът Васил Христов и заместникът му Емилия Жилиева, общински съветници, директорът Даниела Арабаджиева и учители от СУ „Максим Райкович“, служители на МВР и граждани.

Шарков беше прострелян, а негови колеги бяха тежко ранени по време на спецакция в дома на барикадиралия се Петко Петков. Стрелецът е с доживотна присъда без право на замяна.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase