Първите в държавата се преклониха пред делото му

Български политици реагираха на новината за кончината на патриарх Неофит. Те споделиха с какво са запомнили предстоятеля на Българската православна църква. Първите в държавата се преклониха пред делото и живота на главата на БПЦ и напомниха, че не само духовният свят, но и цялото общество са загубили истински обединител.

„Кончината на патриарх Неофит е огромна загуба за Българската православна църква и за целия български народ. Със своето всеотдайно духовно служение на Бога и православието, патриарх Неофит се утвърди като крепител на нашата нация и държава. Вечна и блажена да бъде неговата памет!”, каза президентът Румен Радев.

Синодът обяви кога ще са поклонението и погребението на патриарх Неофит

„Трябва да го запомним с това, че беше силен, добър, мъдър, истински духовен водач на българите. В трудни времена, когато имаше разделения, патриарх Неофит, със спокойствие и благост, правеше това, което зависи от него, за да бъдем обединени”, сподели премиерът в оставка Николай Денков. 

„Да бъдем по-добри хора и да бъдем по-добри към ближните си. Това е един завет, който всеки един от нас може да пази. Няма как да забравим мъдростта му в дни на изпитание, в дни, в които имахме нужда от духовно наставление и от това да си спомним, че всички заедно, само когато има обединение, можем да се справяме с препятствията и трудностите. Поклон!”, добави вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

Днес в Светия Синод беше поставена и книга за съболезнования, в която първите в държавата поставиха подписите си и оставиха послания. 

СМЪРТТА НА ПАТРИАРХ НЕОФИТ

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase