Ангелин Цачев посочи и причините за трудностите

Енергийната система на България е в добро състояние, но изпитва и някои затруднения. Това заяви Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор.  

„С инвестициите, които направихме в развитието на мрежата, ние създадохме възможност за една доста по-голяма междусистемна свързаност. Отстранихме много от тесните места в мрежата, с което дадохме възможност от страната ни да се изнасят преди година и половина по 55 хил. мегаватчаса в денонощие, а в момента да се внасят между 10-15 хил. мегаватчаса на денонощие", обясни той.

По думите му системата ни изпитва и трудности, а причините за това са две. „В нея навлязоха изключително много възобновяеми мощности и отпаднаха конвенционални централи. Другата причина е, че ние с бавни темпове правим пазарните реформи. Ако пазарните реформи се случват с бързи темпове, тези недостатъци в пазара досега щяха да бъдат изчистени, т.е. нямаше да има регулирани цени за небаланса, което щеше да създаде достатъчно позитивни сигнали в инвеститорите и те да създадат маневрени мощности, които да помагат на системата в часове на големи излишъци или недостици в системата. Тези законови и регулаторни недостатъци, които все още не са отстранени, са предпоставка за една нелоялна практика от множество търговски участници", каза Цачев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БНР