Сирената на Вили Шмид отлежават в пет изби с различен климат

Сред безспорните емблеми на Швейцария е нейното сирене. А един човек там е известен като Повелителя на сиренето. Продукцията му е изключителна рядкост и звездни готвачи и гастрономи по света са много запалени да я опитат.

Вили Шмид набавя млякото си от девет фермера в долината Тогенбург - той познава всички тях лично. Кравите ядат само тревата, която расте тук, и са на открито, когато е възможно.

„Нишките на Бог” – уникален специалитет от Италия (ВИДЕО)

Мляко, сирище, млечнокисели бактерии и сол - това са единствените съставки в сиренето на Шмид. С това той може да направи 30 различни разновидности. Една от причините е, че млякото от отделните ферми има различен вкус в зависимост от мястото. Сенчестата страна на долината има зелени, билкови аромати, а слънчевата - топли аромати като ванилия и карамел.

Всички сирена на Шмид са негови собствени творения, но той поддържа и стари традиции. Неговото „Хьолциг Шаф“ или „Дървена овца“ се поставя в обвивка, направена от смърчова кора, за да отлежи. Това му придава аромати на смърч и смола.

В зависимост от сорта, сиренето отлежава в една от пет отделни изби за няколко седмици, месеци или дори години. Всяка изба има различен климат. Питите трябва да се обръщат всеки ден и да се изчеткват със солена вода.           

Още по емата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase