Коментар на Десислава Панайотова, Христо Матанов и Ириней Митов

С какво ще запомним патриарх Неофит и какво е влиянието на църквата в живота на българина? Темата коментираха в ефира на „Здравей, България” д-р Десислава Панайотова - богослов от Българската Патриаршия, проф. Христо Матанов, историк, бивш директор на Дирекцията по вероизповеданията и отец Ириней Митов от  манастира „Св. Мина”.

„Негово Светейшество беше истински духовник и пример за нас. Нямах честта да го познавам лично, но знам, че лесно се сприятеляваше. Човек с изявена духовност. Патриарх Неофит открехна вратата към обикновения човек с присъствието на църквата в медиите”, заяви отец Митов.

Митрополит Йоан: Руската църква не е потвърдила присъствие на опелото на патриарх Неофит

„Когато патриархът влезеше в дадено помещение, с такова духовно и благо присъствие, дори без да каже дума, махаше напрежението. Беше като скала. Всеки от потенциалните претенденти за патриаршеския престол си дава сметка за огромната отговорност и дълга. Патриаршеското було е колкото привилегия, толкова и отговорност”, коментира Панайотова.

IN MEMORIAM: Негово Светейшество патриарх Неофит

„Трябва да се реши дали неговият заместник да бъде благ или да удря с ръката и да налага мнение. Може би е добре да се намери  баланс. Изборът на нов патриарх ще дойде след борба за власт, това е нормално.”, поясни проф. Матанов.

По думите му поканата към руския патриарх за поклонението е рутинна процедура. „Ако влезе в страна от ЕС, трябва да бъде поставен под арест. Очаквам да изпрати свой човек за погребението”, поясни професорът.

Целия разговор гледайте във видеото.

СМЪРТТА НА ПАТРИАРХ НЕОФИТ

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase