Искането на протестиращите е да се спре с плащането на въглеродните емисии

Протест на миньори и енергетици затвори за час пътя към Хасково и подхода към магистрала "Тракия" до Стара Загора. Протестното автошествие тръгна от Раднево рано сутринта. Организатор на недоволството е новоучреденото сдружение "Миньори и енергетици заедно". Едно от исканията на протестиращите е страната да спре да плаща милиарди за въглеродни емисии, до изграждането на завод за улавянето им. Това ще доведе, според протестиращите, до енергийна независимост за страната и поносими цени за битовия ток.

Какви ще са плюсовете и минусите от закриването на въглищните централи

"Мини Марица-изток" и ТЕЦ-овете спират работа, защото нашите политици са твърдо убедени, че нямаме нужда от собствена енергетика. Колкото повече ВЕИ имаме, цената на тока трябваше да пада, а те подготвят хората, че ще се увеличава", смята ​Пламен Чумарев.

"България става зависима от съседните ни държави. Взимаме и купуваме ток от Сърбия, Румъния, от Турция и Гърция. Ние нямаме петрол, нямаме газ, имаме само въглища, те ни правят независими", посочи Йордан Стоянов.

В ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS те заявиха, че централите могат да бъдат конкурентноспособни, след като се премахнат въпросните плащания.

Повече гледайте във видеоматериалите.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase