Нетаняху е одобрил плановете за военна операция в град Рафах

САЩ работят усилено с Израел и посредниците Катар и Египет, за да преодолеят оставащите различия по сделката за заложниците. С нея се очаква да бъде установена пауза в сраженията между Израел и "Хамас", заяви днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от „Ройтерс”.

Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху определи като нереалистични най-новите предложения от страна на "Хамас" по сделката за заложниците. В същото време той информира, че делегация ще отпътува за Катар, за да обсъди позицията на Израел относно потенциално споразумение.

„Хамас” вече е готова на шестседмично спиране на огъня

В свое изказване по време на посещение в Австрия Блинкън заяви, че фактът, че Израел ще изпрати екип, отразява "усещане за възможност и за спешност" за постигане на споразумение за освобождаване на заложниците. "Имаме разговори, които се случват сега, докато си говорим тук, и аз съм убеден, че те ще продължат през идните дни", каза Блинкен пред репортери.

Канцеларията на Нетаняху днес каза също, че премиерът е одобрил плановете за военна операция в град Рафах в южната част на ивицата Газа, където се намират повече от един милион души и добави, че армията подготвя оперативни въпроси и евакуация на цивилното население.

Блинкен каза, че САЩ искат да видят ясен и приложим план за военната операция в Рафах, включително за предпазване на цивилните от опасност, но добави, че Вашингтон засега не е видял такъв план.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Владимир Арангелов