Негово Светейшество пристига на мястото през 1959 г.

Едно от местата, на което хората винаги ще помнят патриарх Неофит, е Искърското дефиле. Там той прекарва шест години от живота си, докато учи в семинарията край Черепишкия манастир.

Негово Светейшество пристига в учебното заведение през есента на 1959 г. като семинариста Симеон Николов Димитров. Отправя първите си молитви в местна църква. Живее и учи в района до 1965 г., когато завършва с отличие.

Опашка от вярващи на поклонението пред патриарх Неофит (ВИДЕО)

Много хора в дефилето смятат патриарха за свой заради началото на неговия осъзнат път към Бога и църквата точно от Семинарията в Черепиш. Софийската духовна академия частично се премества тук през 1947 година, защото сградата в столицата е разрушена при бомбардировките. През 1950 година новата власт превръща имота в дворец на пионерите, а Софийската и Пловдивската семинария се обединяват и се преместват в Черепиш. Патриарх Неофит пристига тук през есента на 1959 година като семинариста Симеон Николов Димитров.

Отправя първите си молитви в тази църква. До 1965 година, когато завършва с отличие, всеки ден слуша шума от бързите води на Искъра и песента на птиците. 

През 1990-а Черепишката семинария обаче опустява и години наред се руши. Затова преди няколко години и след повече от половин век разруха доброволци от цяла България, български владици и свещеници решиха да възкресят храма. Включиха се и деца, и възрастни от цялото дефиле. Започнали заради себе си и района и вероятно ще го продължат заради спомена за патриарх Неофит, защото няма как да забравят неговата благост и човечност.

"Като си помисля, че моят съпруг, вече покойник, отец Георги Няголов от Лик е бил също семинарист и е учил 6 години. Не може да нямаш носталгия. Колко свещеници от цяла България са учили тук! Много неща ще ни липсват от патриарх Неофит, сред тях неговото търпение и сияйно излъчване", заяви презвитера Анелия.

Още по темата гледайте във видеото.

СМЪРТТА НА ПАТРИАРХ НЕОФИТ

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase