Двамата са се срещали няколко пъти

Най-голямата католическа общност в България живее в Пловдивска област. Над 20 000 души с римокатолическо вероизповедание живеят в Раковски, Житница и Калояново. Сред тях е отец Димитър Димитров. Казва, че се е срещал няколко пъти с патриарх Неофит.

„В обръщението на Католическата епископска конференция към опечалената Българска православна църква се говори за братската християнска любов, която патриарх Неофит даде като свидетелство в отношенията. Логично е братята, макар и да са различни помежду си, да са единни и да имат общ Отец, който е Бог", коментира отец Димитър Димитров.

Католическата църква: Пазим спомен от искрената братска християнска обич на Неофит

„Ние живеем в момента в постното време, тази година за нас Великден е доста по-рано. Всеки петък извършваме традиционния Кръстен път, който е едно размишление върху страданието на Христа, вървейки с кръста към Голгота. И вчера вечерта имахме една специална мисъл върху покойния патриарх Неофит, казвайки, че завърши неговия кръстен път в едно двояко значение. От една страна, като негово пастирско служение като глава на Православната църква в България, и от друга страна като неговата лична драма, тази на физическото страдание, което беше в неговите последни месеци на живот, като едно истинско страдание, което допринася, както казва апостол Павел, към страданията на Христа”, заяви отец Димитър Димитров.

„Имах благодатта на няколко пъти да се срещна с негово светейшество. Естествено първият път остава най-силният в сърцето. Това е през далечната 1999 г., когато бях семинарист в Рим. Поводът, по който стана тази среща – когато българската делегация посещава вечния град и гроба на свети Кирил в базиликата „Сан Клементе". Спомням си обаятелната му личност и  особено този толкова ведър и темпераментен глас, който провъзгласи химна „Върви народе възродени”. Това е спомен, който ще остане завинаги в сърцето ми”, разказа отец Димитър Димитров.

Повече гледайте във видеото. 

НЕОФИТ: ПОСЛЕДНИЯТ ПЪТ НА ПАТРИАРХА

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase