Захлаждане с валежи около началото на астрономическата пролет

Призори на Сирни Заговезни в някои ниски райони на Югоизточна България има понижена видимост. В хода на деня облачността ще е променлива с повече слънчеви часове на изток. Следобед първо в западните, по-късно вечерта и в някои централни и североизточни райони ще превали локално и за кратко. Дневните температури ще са между 12 и 17 градуса.

С преминаването на слаб студен фронт, в хода на деня вятърът ще се обърне от запад-северозапад – ще се усили привечер, а в понеделник ще е с осезаеми пориви в Дунавската равнина и западните части на Горнотракийската низина. Първият ден на следващата седмица ще е слънчев до ранния следобед. Дневните температури ще са между 14 и 19 градуса. По-късно ще се появи рехава висока облачност, но ще остане без валежи, освен слаби такива на изолирани места в крайния североизток.

Предстоящите вторник и сряда ще са по-хладни и ветровити. Ще е облачно с валежи от дъжд, по-напоителни в западната половина на страната във вторник. Първоначалните прогнози за сняг на малка надморска височина едва ли ще се оправдаят и обилен такъв ще падне в Рило-Родопския масив.

В сряда облаците бързо ще се разкъсат и през деня са възможни локални превалявания в някои източни райони. И през двата дни дневните температурите ще се понижат до интервала 9-14 градуса. В сряда, четвъртък и в петък в ранните часове термометрите ще докоснат нулата и малко под тази граница с възможни слани.