Днес се иска прошка от по-възрастните

Днес - точно седем седмици преди Великден, Българската православна църква отбелязва Сирни Заговезни. Това е денят, в който си искаме и си даваме прошка.

Последната неделя преди Великия пост, в която се ядат блажни храни (млечни, яйца и риба), защото от утре започва Великият пост, завършващ в навечерието на Великден - Възкресение Христово. По традиция  днес се събират млади и стари, кумове и кумци, приятели и близки, за да си кажат от сърце: "Прошка давам! Моля за прошка!" или кратичкото "Простено, прости!".

Баба Георгия от читалището при монтанското село Долно Белотници разказа, че в селото се почитат много празници. „Днес почитаме Сирни Заговезни. Празникът е предвестник на пролетта. На този ден стопанската в нашето село става рано и първо меси пита. Прави се и баница, а н атрапезата се слага, сирене, яйца, жито халва. Прошката се иска от сина и снахата, а на трапезата трябва да присъстват и кумовете”, разказа Георгия. Тя добави, че младите освен от по-възрастните трябва да вземат прошка и от кумовете.

Вижте какви са традициите в населеното място във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase