Ново правителство в рамките на това Народно събрание или поредни предсрочни парламентарни избори

Ново правителство в рамките на това Народно събрание или поредни предсрочни парламентарни избори - отговорът на този въпрос ще знаем още утре. Президентът връчва първият мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС, а Бойко Борисов обяви в аванс, че ако до понеделник не е постигната договорка с ПП-ДБ  Мария Габриел веднага ще върне мандата и точка.

Бойко Борисов не оглави дамската чета. Партньорите в „некоалицията” тръгнаха към тези преговори като че ли изненадани, че се е стигнало до деня на ротацията, който всъщност беше закован в календара от цели 9 месеца.

Едните с меморандум, в който най-важни са регулаторите, другите със споразумение, с акцент -  министрите - но там е записано и равно споделена отговорност. Тоест половината министерски кресла за ГЕРБ-СДС.  В момента само външното министерство, поне официално,  се води на ГЕРБ.

Проф. Дайнов: Това управление ще продължи с нов премиер

Последният клин в отношенията между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се оказа скоростното приемане на оставката на кабинета Денков.

В очакване на първия мандат: Ще се стигне ли до ротация

Само допреди няколко седмици ротацията беше заложник на поста външен министър и дали той да върви с премиерското кресло на Мария Габриел. Темата като, че ли вече не е на дневен ред. Ако зависи от ГЕРБ с постовете си вероятно ще се разделят военният министър и този на спорта – Тодор Тагарев и Димитър Илиев. Те  са сред най-критикуваните от  страна на ГЕРБ. Христо Хинков още през декември заяви, че се разделя с поста си при ротацията. Забележки имаше и към работата на министъра на туризма и този на икономиката.  Сега на прицел се оказа и финансовият - Асен Василев.

Борисов: В понеделник или ще отидем при президента с готова папка, или ще има нови избори

До последно ГЕРБ останаха на позицията – първо министри – после останалото. За ПП-ДБ – важни се оказаха постовете в регулаторите.

Президентът свика консултации, но и след тях няма особена яснота накъде всъщност върви „некоалицията”.

Впечатление направи, че на консултациите в екипа на ДПС беше единият от председателите на партията – Джевдет Чакъров, но не и Делян Пеевски.

За опозиционните партии формулата е сгрешена, а изходът – избори.

Президентът завъртя парламентарната рулетка – първият мандат трябваше да бъде връчен на ГЕРБ-СДС в петък. България обаче загуби своя духовен баща и така траурът след смъртта на патриарха отмени ротацията. 

Дали тези допълнителни 3 дни ще донесат обединение или пък окончателно разделение ще стане ясно в понеделник. Постигането на единство не само в църквата беше една от основните цели,  които си поставяше патриарх Неофит. Сега въпросът е дали политиците ще се вслушат в завета му.

Подробности гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcas