Демонстрантите отидоха до местните избирателни секции, за да гласуват с невалидна бюлетина

Хиляди хора се събраха около избирателните секции в цяла Европа, за да участват в протест, който според антикремълската опозиция е бил мирен, но символичен политически протест срещу преизбирането на президента Владимир Путин.

Демонстрации се проведоха из цяла Европа, в това число във Франция, Армения, Великобритания, Латвия, Швейцария, Германия, Швеция, Молдова, Финладия, Дания и Русия.

В акцията, наречена "По обяд срещу Путин", руснаците, които се противопоставят на стопанина на Кремъл, отидоха до местните избирателни секции по обедно време, за да гласуват с невалидна бюлетина или да подкрепят един от тримата кандидати за президентския пост наред с Путин.

Други пък казаха, че на бюлетината за гласуване ще напишат името на опозиционера Алексей Навални, който почина миналия месец в затвор в Арктика.

Президентските избори в Русия: Днес могат да гласуват и руските граждани, живеещи у нас

Юлия Навалная, вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални, се включи в Берлин в протестната кампания. Преди изборите тя призова поддръжниците си да отидат до урните по едно и също време - на обяд в неделя - и да дадат гласа си за всеки кандидат, но не и за Владимир Путин. Днес тя дойде пред руското посолство в Берлин, за да гласува.

Руският опозиционер Борис Надеждин, който беше отстранен по-рано от предизборната надпревара, също е участвал в днешните протести - в столицата Москва.

Надеждин е бил посрещнат с аплодисменти от студенти в избирателната секция в комплекса на Московския физико-технически институт.„Мисля, че все още имате шанс да гласувате за мен“, заяви той пред събралите се и допълни, че планира да публикува свои собствени екзитполове след затварянето на секциите. Според него те ще са много по различни от очакванията на властите.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase