На какво се дължи ръстът в цената?

Петролните фючърси продължават възходящото движение и в началото на новата седмица, поскъпвайки към близо 5-месечни върхове с оглед на засилващите се геополитически рискове, свързани с предлагането. Те идват в резултат на серията украински атаки с дронове по руски рафинерии.

Към 11.00 ч. българско време фючърсите на петрол Брент поскъпнаха до над 86 долара за барел, докато тези на американския лек суров петрол WTI доближиха нивото от 82 долара за барел, като това са най-високите им ценови нива от 3-ти ноември 2023 г. насам.

Днешното възходящо движение следва поскъпването на петролните фючърси с близо 4% през изминалата седмица, което беше факт на фона на засилващите се опасения относно предлагането след серия украински атаки с дронове по руски рафинерии и рисковете за по-нататъшни удари по руска енергийна инфраструктура.

Оповестените по-рано днес силни икономически данни от Китай също допринасят за поскъпването на петрола. Освен това няма сигнали за намаляване на напрежението в Близкия изток, което също е фактор за поскъпването на петрола на световните борси.

Още по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase