Елена Копосова разказва за живота си в западната ни съседка

Преди пет години рускинята Елена Копосова обръща гръб на родината си и започва нов живот със семейството си в Сърбия. Сега тя внезапно е обявена за „риск за сигурността” и трябва да бъде експулсирана от страната заедно със семейството си. Копосова смята, че това се дължи на нейната солидарност с Украйна. Сърбия все още остава един от най-близките съюзници на Русия в Европа. Дали близките отношения на Белград с Москва сега ще се превърнат в рисков фактор за руснаците в страната?

Копосова, съпругът ѝ и двамата ѝ сина инвестирали всичките си спестявания в изграждането на дом и семеен бизнес - малък хотел в Сърбия. Точно когато се готвели да павират пътя към къщата, Копосова получила писмо от Министерството на вътрешните работи, в което ѝ съобщават, че разрешението ѝ за пребиваване е оттеглено и трябва да напусне страната в срок от 30 дни. Посочената причина е, че тя представлява заплаха за сръбската сигурност.

Помощ от сърце: Молдовски лекар е доброволец в украински болници (ВИДЕО)

Жената казва, че семейството редовно плаща данъци, спазва законите и се е адаптирало добре към новата среда. Големият ѝ син скоро ще завърши начално училище и е намерил много приятели.

Копосова смята, че за решението на властите може да има само една причина: преди две години тя е подписала отворено писмо, в което осъжда войната на Русия в Украйна. Според Елена това трябва да е предизвикало разследването срещу нея.

Според други руски и украински антивоенни активисти, живеещи в Сърбия, това не е първият случай, в който сръбското правителство действа по този начин. Те смятат, че Елена Копосова всъщност е петият подобен случай в страната. На четирима други руски граждани са отнети разрешителните за пребиваване - вероятно на основание констатации на тайните служби. Всичките им жалби са били отхвърлени без никакво обяснение. Тази на Копосова все още се разглежда - както и статутът на пребиваване на съпруга и двете ѝ деца.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase