Мечтите на младите хора са свързани с България

Български деца от Молдова мечтаят да живеят в страната ни, когато пораснат. Те говорят по-архаичен български език, защото са го научили от бабите и дядовците си.

Какво знаят децата от българското училище в Париж за Васил Левски

Полина Попова знае за корените си от разказите на своята баба. Макар и да живее в град в Молдова, в който българските традиции се спазват, тя иска някой ден да създаде семейство в България. „Искам да постъпя в полицейска академия. Да се изуча в страната и да работя в България”, добави 18-годишното момиче.

Пътят до нашата страна е дълъг, разказва Анастасия, която за пръв път е в България. „Пътувахме десет часа с кола. Видях много красиви къщи. За мен това беше нещо необикновено”, сподели тя.

Над 120 хиляди българчета празнуват Коледа в Германия

Анастасия е в страната ни заедно с нейни връстници от Молдова, за да се срещнат с деца от България и Северна Македония по покана на Фондация „Българска памет”. Те знаят български не само от училище, но български се говори и в домовете им.

„Говоря български език от малка. Знам го от баба. Тя говори само на български език”, каза 17-годишната Полина от Молдова.

Мечтите на младите хора са свързани с България. „Да се върна там, откъдето са дошли прадедите ми, за да спестя това, което те дадоха на нас в наследство”, каза 18-годишната Ирина.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase