Това обяви областният управител Ива Радева

Достъпът до монументът „Бузлуджа“ е ограничен. Съоръжението продължава да се охранява от полиция. Това бе обявено, днес, по време на пресконференция от областния управител Ива Радева и ст. комисар Лазар Христов, директор на ОДМВР Стара Загора.

Поводът бе сигнал от Фондация „Проект Бузлуджа“, за взломена врата на монумента и възможност за безпрепятствено влизане там. Стана ясно, че за няколко дни, заради лоши атмосферни условия и липса на електричество на Бузлуджа не е имало полицейска охрана, от което са се възползвали недобросъвестни посетители.

„Проект Бузлуджа”: Как младежи започнаха инициатива за възстановяване на паметника

В момента всички подходи към съоръжението за запечатани или циментирани, а общо 7 полицаи охраняват на смени Паметника на свободата и монумента. Според последната проверка на РДНСК становището е, че сградата е опасна за посетители, тъй като има възможност от падащи предмети. Паметникът „Бузлуджа“ е частна държавна собственост и се управлява от Областната администрация в Стара Загора. От 2017 г.  е обявена от Министерството на културата за архитектурен паметник на културата от национално значение.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase