Какво смятат експертите

Може ли да се стигне до конституционна криза, ако има гласуване на проектосъстава на правителството, предложен от Мария Габриел? Според тълкувателно решение на Конституционния съд хората, които в момента са в папката с министрите, могат без проблем да бъдат сменени - решението е на Габриел. Спорно е обаче доколко този първи мандат може да се смята за успешно изпълнен, при положение че повече от половината кандидат-министри не искат да са в този списък.

Напрежението около първия мандат: Опозицията иска предсрочни избори (ОБЗОР)

За Президентството казусът с първата папка вече е приключен и е в полето на Народното събрание. „Има масово оттегляне на министри. Половината от състава се оттегля. Това не пречи тези места да бъдат попълнени с други лица”, смята преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров.

„Да бъдат сменени 11 от 20 членове на правителството ми се струва, че това е в повече. Интерпретациите ще бъдат различни. Но когато сменяш повече от половината – това дали е успешно приключил проучвателен мандат”, пита преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Стои и въпросът доколко е валидна тезата, че записаните в папката не е нужно да бъдат питани, след като преди девет месеца са били съгласни да са министри. „Какво означава едно съгласие, дадено преди 9, 15 месеца или две години”, каза Киров.

След седмици на преговори и ултиматуми: Как се стигна до политическата криза?

Няма срок, в който правителството „Габриел” - когото и да включва, да бъде гласувано или пък отхвърлено в пленарната зала. „По този начин се блокира пътят за връчването на втория мандат. Разумен срок е обтекаемо понятие, но нека да въведем разумността в преговорите”, добави преподавателят по конституционно право Орлин Колев.

„Ако този мандат се провали, най-вероятно и вторият ще се провали с гръм и трясък. Вече с третия става интересно – първо, защото дълго време може да се върти и оттам всичко може да се случи”, е мнението на Киров.

В новата ни история има само едно правителство, съставено с трети мандат – Тройната коалиция на кабинета „Станишев”. Тогава мандатът е на ДПС.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase