Те вероятно ще бъдат на стойност 95 евро на тон

ЕС готви мита върху вноса на зърно от Русия и Беларус, за да успокои европейските фермери и някои държави членки на съюза. Това съобщи „Файненшъл таймс”, цитирайки лица, запознати с плановете.

Очаква се през следващите дни Европейската комисия да наложи мито от 95 евро (103,26 долара) на тон върху зърнените култури от Русия и Беларус, отбелязва финансовото издание, добавяйки, че мита от 50% ще има и върху маслодайните семена и продуктите от тях.

Киев ще приеме ограничения върху търговията си с ЕС, за да успокои Полша

Подобно решение би дошло в момент, когато фермерите в Европейския съюз призовават за промени в ограниченията, наложени им от плановете за Зелената сделка за справяне с изменението на климата, както и за връщането на митата върху вноса на селскостопански продукти от Украйна. Те бяха отменени след началото на войната през февруари 2022 г. Фермери от съседните на Украйна държави като Полша, Унгария и Словакия, които също са членки на ЕС, заявяват, че този ход подбива селскостопанските им цени.

Подобно на голяма част от Европа, Полша също беше обхваната от протести през последните седмици, като фермерите демонстрират срещу екологичните разпоредби на ЕС. Премиерът Доналд Туск също призова ЕС за забрана на вноса на руски и беларуски селскостопански продукти.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase